Diety i gotowanie, Książki, Książki dla kobiet, Poradniki

Dieta bezglutenowa – charakterystyka

Dieta bezglutenowa – charakterystyka

Przebywając na diecie bezglutenowej w trakcie codziennych posiłków należy bezwzględnie przestrzegać jego unikania. O zastosowaniu diety bezglutenowej powinien zadecydować lekarz w oparciu o zgłaszane przez pacjenta objawy i symptomy jego nietolerancji. Podstawą diety powinny być posiłki świeże z dużą ilością warzyw i owoców, bezglutenowych kasz oraz mięsa. Można spożywać także pieczywo bezglutenowe. Gluten to nic innego, jak mieszanka białek pochodzenia roślinnego – mowa tutaj o połączeniu gluteniny i gliadyny, które występują między innymi w pszenicy czy jęczmieniu, również popularne żyto zawiera gluten. W ostatnich latach mogliśmy zaobserwować znaczny wzrost zainteresowania wśród konsumentów tym składnikiem. Czy gluten rzeczywiście szkodzi? Dla kogo przeznaczona jest dieta bezglutenowa? O tym poniżej.

Kto powinien unikać glutenu?

Osoby, które nie cierpią na zaburzenia układu trawiennego, a także tolerują gluten, nie muszą rezygnować z jego spożywania. Nie zaleca się go jednak osobom, które:

  • chorują na celiakię
  • mają alergię na pszenicę (w tym gluten)
  • chorują na zespół jelita drażliwego (IBS)
  • obserwują u siebie nietolerancję na gluten
  • cierpią na choroby autoimmunologiczne np. Hashimoto

Jakie objawia się nietolerancja glutenu?

W przypadku nietolerancji glutenu chory najczęściej zgłasza następujące objawy:

  • bóle brzucha
  • nudności
  • wymioty
  • przewlekłe zmęczenie
  • drętwienie kończyn
  • wzdęcia
  • zaparcia
  • biegunki

Przydatna literatura

Poniżej kilka propozycji opisujących problematykę diety bezglutenowej oraz zawierających liczne przepisy kulinarne:

„Wolni od glutenu” autorstwa Fasano Alessio i Flaherty Susan. W książce znajdziemy między innymi informacje na temat celiakii, odkryjemy także sposoby na radzenie sobie z objawami nietolerancji glutenu, badania dotyczące leczenia i profilaktyki nietolerancji glutenu oraz przepisy na dania bezglutenowe.

„Kuchnia polska bez pszenicy” w której autorki – Szloser Marta oraz Gąsiorowska Wanda dzielą się z czytelnikami ponad 300 przepisami na dania bezglutenowe: kotleciki gryczano-selerowe, kotleciki jaglano-amarantusowe, masło orzechowo-czekoladowe, bułeczki kokosowe z rodzynkami, chleb kminkowy, chlebek kukurydziany na maślance, gofry marchewkowe, omlet biszkoptowy, pasztet brokułowy, pasztet ze szpinaku i łososia, krupnik z kaszą jaglaną, drobiowe nuggetsy, kopytka gryczane i wiele innych!

„Sezonowo bezglutenowo. 100 przepisów na 4 pory roku” – pozycja autorstwa Magdaleny i Stanisława Romek. Autorzy prowadzą własnego bloga, a w książce dzielą się z czytelnikami setką przepisów na smaczne dania bez zawartości glutenu, które podzielone zostały na cztery pory roku – wiosnę, lato, jesień oraz zimę.